Idag fyller den självständiga nationen Finland 100 år. Det har firats och uppmärksammats på tusentals olika sätt under hela året och idag, den 6 december, kulminerar firandet med så många olika evenemang och händelser att det inte ens går att räkna dem. Kransnedläggning på alla hjältegravar, konserter, sång, alla barn som föds idag får blåvita sockor stickade av frivilliga runt om i landet. Och så kulminerar dagen i Självständighetsbalen i presidentens slott.

Under nästan 20 år översatte jag Finlands turistbyrås stora årliga broschyr. Numera läggs texter och bilder ut på nätet och översätts inte alltid till svenska längre, utan till engelska, tyska och några andra stora språk. Jag översatte också Tammerfors stads turistbyrås broschyrer varje år under lång tid. Jag kan ibland sakna kontakten med de trevliga människor som jag hade att göra med under de åren.

Med det nära samarbete på olika områden som pågår mellan Sverige och Finland finns det fortsatt behov av översättningar, kanske främst av artiklar som är av intresse för olika branscher och som inte finns vare sig på engelska eller svenska utan enbart på finska. Där kommer Meritera in och kan erbjuda just sådana översättningar, också med kort varsel om det skulle behövas. Utan mellanhänder i form av stora byråer som förstås är dyrare eftersom de dels ska tjäna pengar själva; dels betala dem som gör själva jobbet.

Hör av er om ni är i behov av översättning från finska till svenska (dock inte åt andra hållet)! Eller om ni behöver hjälp med korrläsning och research; med att sammanställa och skriva rapporter och artiklar. Eller behöver rådgivning eller ett bollplank.

Merit Wager