Jul. Tid för avstressad samvaro med nära och kära, tid att koppla av och njuta av tillvaron. Den traditionella finska kålrotslådan kommer att stå på julbordet, i övrigt blir det allehanda julmat både för vegetarianer och icke-vegetarianer. Från barndomens jular minns jag de dallriga aladåberna som jag aldrig åt av, risgrynsgröten med smöröga, kanel, socker och kall mjölk. Rödkålen, förstås. Skinka åt jag inte. Lutfisk fanns också alltid, inte heller den åt jag av men däremot tyckte jag om den vita såsen som serverades till, jag vill minnas att den innehöll rätt mycket kryddpeppar som var en av mina favoritkryddor.

Mycket godis blev det. “Jultårrtorr“, förstås och uttalat just så på finlandssvenska. Så kallas de goda bakverken som ser ut som stjärnor och har plommonfyllning i mitten. Vi bodde grannar med familjen Fazer i Grankulla, Finland, så det blev en hel del karameller och choklad därifrån. Min favorit var då, och är än idag Fazers Wienernougat, mandelnougatpraliner som faktiskt har funnits i över 100 år. Så här skriver Fazer på sin hemsida:

Den över 100 år gamla eleganta klassikern Wienernougat tar dig tillbaka till ljuva minnen. Bakom det ljusa omslaget hittar du en mjuk och munvattnande mandelnougat. Wienernougaten passar perfekt att bjuda på även till de finaste festerna!

Jag passar också på att tala om att det kommer att publiceras fyra Be my guest-texter på min sajt meritwager.nu under julen, 23-26 december. Läs dem gärna, det är fyra intressanta, sinsemellan mycket olika män som har skrivit varsin text.

God Jul!