Nyårsafton 31 december 2019 / Nyårsdagen 1 januari 2020

År 2019 är till ända. År 2020 har inte riktigt börjat än. Det som har varit kan vi inte förändra. Hur framtiden blir vet vi inte. Det enda vi med säkerhet känner till är det som är just nu, i detta ögonblick. Så här i slutet av ett år, ett decennium dessutom, och i början av ett nytt år, nytt decennium, är radio, tv, tidningar, bloggar och sociala medier fulla av såväl återblickar som försök att skåda in i framtiden. Här blir det ingetdera. Här blir det bara några tankar om exakt just det som gäller i den här stunden då denna text skrivs.

Det är mörkt ute. Adventsstjärnor lyser i två av mina fönster och i ett tredje fönster står en elektrisk adventsstake och ger ett varmt, gult sken åt rummet. Mitt kontor, där jag tillbringar en stor del av min tid, är fortfarande lite “juligt”. Det är dunkelt men ljusen sprider förutom ett milt sken också värme och doft. Det är, som alltid, lugnt och tyst i huset; här är det sällan någon eller något som stör. Att jag kan sitta i den här lugna miljön och arbeta, skriva och läsa är jag tacksam för varje dag.

För det kommande året väljer jag att inte fokusera på det stora eftersom framtiden på samhällsnivå och på riksnivå känns alldeles för svår att sia om. Men i det lilla hoppas jag att på mitt kontor få fortsätta att ta emot och träffa, prata, dricka kaffe och umgås med lika många trevliga, spännande och kloka människor som jag gjort under det gångna året och decenniet. Ibland som rådgivare och konsult i viktiga frågor, ibland för att uppdatera mig själv på olika områden och ibland bara rent förutsättningslöst vänskapligt. Om väggarna här kunde tala skulle de kunna berätta en hel del intressanta saker. Men så är det, att det som sägs och berättas i förtroende av personer som inte alltid vill bli omnämnda, stannar mellan kontorets fyra väggar eller berättas om i avidentifierad form på sajten meritwager.nu eller i någon artikel i till exempel Dagens Samhälle eller Svenska Dagbladet, om tillstånd till det har getts.

Under året har jag bland annat haft nöjet att korrekturläsa och språkgranska bokmanus i vitt skilda ämnen och att skriva in ett handskrivet manus (!) för Karneval förlag. Det är uppdrag som jag tyckt mycket om och som jag hoppas kunna fortsätta med under 2020 och framåt. Jag har också gjort några, inte alltför omfattande men viktiga, utredningar och skrivit en del rapporter åt såväl kommuner som företag. Och bistått människor i asylärenden, varit rådgivare åt olika aktörer på området asyl och migration och, som tidigare nämnts: agerat juridisk och samhällelig rådgivare på olika områden.

Förfrågningar om medverkan i olika sammanhang (mediala, sociala) har inte saknats, men sådana framträdanden har jag av olika anledningar varit mer än sparsam med. Och kommer så att vara också i framtiden.

Jag ser inte med alltför stor tillförsikt fram emot 2020 och det kommande decenniet, men hoppas fåfängligen att den snabba – och till stor del negativa – samhällsförändringen inte ska förvärras utan kunna stoppas och vändas. Det “normala” har vid årsskiften tidigare varit att jag har sett positivt, optimistiskt, ljust och hoppfullt på framtiden och på det nya år som legat framför mig. Så har jag känt tidigare, men gör inte på samma sätt längre. För att jag är realist och inte drömmare. Men jag önskar givetvis alla människor i Sverige – och i världen – ett så

Gott Nytt År 2020

som möjligt!

För uppdrag som rådgivare i olika samhälls- och vardagsjuridiska frågor, översättare (från finska och engelska till svenska), korrekturläsare med mera, kontakta mig via formuläret här så hör jag av mig.